Schibbye på Bona om 438 dagar i fängelse

Martin Schibbye föreläser på Bona folkhögskola. Foto: Hasse Sukis, Rockphoto

Martin Schibbye föreläser på Bona folkhögskola. Foto: Hasse Sukis, Rockphoto

Journalisten Martin Schibbye greps med fotografen Johan Persson i juli 2011 efter att de olagligt tog sig in i Etiopien för att göra reportage i Ogadenregionen. Igår besökte han Bona folkhögskola i Motala och föreläste om tiden i fängelse.

Reportaget skulle handla om hur den hänsynslösa jakten på olja drabbade befolkningen i den stängda och konfliktfyllda Ogadenregionen. Allt gick dock åt helvete och efter fem dygn låg de skjutna och blodiga i öknen. Det var början på 438 dagar i fångenskap som senare resulterade i boken 438 dagar.

– Det är inte CNNs eller Al Jazeeras sakt att reda ut när ett svenskt företag, Lundin Petroleum, använder sig av den etiopiska armén för att skydda sin investering i Ogadenregionen. Det är en uppgift för svenska journalister, berättade Schibbye.

Schibbye svarade också på frågor och gav en del tips till Bona folkhögskolas blivande journalister.

– Journalist är ett framtidsyrke. Idag är det många journalister som diskuterar betalväggar när det borde vara publishers, chefredaktörer eller ägare som ska ligga sömnlösa över det. Vi märkte att det finns ett sug efter den här typen av reportage som vi gjorde oavsett hur det förpackas och presenteras i olika medier.

Efter att ha läst boken och följt Schibbye och Person i medierna var det intressant att höra Martin Schibbye berätta historien med egna ord och se bilder bland annat inifrån från fängelset som visade hur eländigt och trångt det var.

Hasse Sukis

Leave a Comment.