Farsans julkringla

Här kommer ett rececept på farsans julkringla.

Julkringla

1hg eller 70g vetemjöl
75g färsk jäst
250g eller 3dl socker
200g eller 1 tekoppp russin
250g eller 1 litet paket smör
2st äggulor[vitan sparas till pensling]
150g skållad sötmandel
5g salt
1 påse eller 0,5g saffran
1 påse eller 12g kardemumma
25g florsocker
0,5g eller 1 tsk rivet citronskal
1/2l skummjölk [man rör ut pulver]

Alla ingridienser bör tas fram och
rumstempereas till samma temperatur.

Stöt kardemumman grovt, stöt även
saffranet i lite socker.

Smör och socker vispas ihop pösigt,
tillsätt saffran, äggulorna och karde-
mumman.

Fingervarm skummjölk röres ihop med
jästen, och blandas med smeten ovan.

Blanda i mjölet och låt jäsa till dubbel
storlek i ca 40 min. dragfritt under en duk.

Blanda ned smöret i degblandningen.
Blanda russinen i lite mjöl och blanda i
dessa i degen.

Blanda i mer mjöl så degen går att forma [släpper
från bunkens kant], till en kringla [eller 2],
låt jäsa upp.

Pensla med vispad äggvita, strö på hackad mandel
Grädda i ca 25 minuter på 225 grader.

Kringlan smakar bäst om man äter den dagen efter
så den får dra lite, pudra med florsocker innan
servering. Vill man, kan man även ha lite mandel-
massa i degen också.

Hasse Sukis